Διασύνδεση ταμειακών μηχανών στα καταστήματα λιανικής και των λογισμικών στην παροχή υπηρεσίας για την αποστολή δεδομένων στην ΓΓΠΣ
Στα νέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Σκάι ανακοινώθηκε από το Υπουργείο οικονομικών η διασύνδεση των λιανικών συναλλαγών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εντός των επομένων μηνών.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 με 500.000 ταμειακές μηχανές για τη πώληση αγαθών θα συνδεθούν κατευθείαν με τη ΓΓΠΣ και περίπου άλλοι τόσοι επιτηδευματίες στη παροχή υπηρεσίας που με τη χρήση ενός laptop ή tablet και ενός λογισμικού όπως το i-spirit, θα αποστέλλουν επίσης τις πωλήσεις τους στη ΓΓΠΣ.
Το i-spirit είναι GSIS ready από την έκδοση 1.01,που τη διαθέσαμε στους πελάτες μας πριν από ένα μήνα περίπου, για την αυτόματη αποστολή δεδομένων στη ΓΓΠΣ.
Λειτουργεί σαν ταμειακή μηχανή αφού δε διαγράφει πωλήσεις ποτέ από τη μνήμη του, με στόχο να διασφαλίσει τον επιτηδευματία σε μελλοντικό έλεγχο. Του δίνει όμως τη δυνατότητα να ακυρώσει διασφαλισμένη συναλλαγή εντός της ημέρας με το ονοματεπώνυμο του συναλλασσόμενου και τη διεύθυνση του συναλλασσόμενου ή να πιστώσει υπηρεσία στον βαθμό που δεν έγινε εφ όσον δεν την έχει ο επιτηδευματίας παράσχει.
Τα δεδομένα που αποστέλλει ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ, μπορεί παράλληλα να τα αποστέλλει και στο λογισμικό του λογιστικού γραφείου που τον παρακολουθεί, ώστε να μηδενίσει τη πιθανότητα λάθους και να αποφύγει μελλοντικά πρόστιμα.
Το μέτρο είναι γνωστό από τον 1/2014 ότι θα ισχύσει έως τον Ιούνιο του 2015.
Δείτε τα νέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΣΚΑΙ εδώ:
http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=257689
Δείτε το σχετικό άρθρο που είχαν ανακοινώσει πρίν από 15 περίπου μήνες τα ΜΜΕ.
«newsbist 07:23 - Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014
Υπεγράφη η σύμβαση
Σε 18 μήνες αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Η ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE - QUALITY & RELIABILITY ΑΕ - OTS ΑΕ» υπέγραψε με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σύμβαση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη σύμβαση η ΓΓΠΣ προωθεί την ανάπτυξη μηχανισμού για να λαμβάνει από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να αξιοποιεί τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται στη χώρα.
Στο πλαίσιο της θεματικής αυτής περιοχής οι ανάδοχοι θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή και διαχείριση ηλεκτρονικών στοιχείων αποδείξεων λιανικής.
Το πληροφοριακό σύστημα θα υποδέχεται μεταξύ άλλων δεδομένα είτε απευθείας από τα συστήματα έκδοσης αποδείξεων λιανικής (ταμειακές μηχανές, ERP συστήματα, κ.α.) των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, είτε απ’ ευθείας από τους πολίτες, είτε μέσω του μηχανισμού που έχει αναπτυχθεί για τη λειτουργία της Κάρτας Αποδείξεων.
Το πληροφοριακό σύστημα θα ενημερώνει μερίδα αποδείξεων για κάθε πολίτη και αντίστοιχη μερίδα επιχείρησης ή επιτηδευματία. Έτσι, ο πολίτης – φορολογούμενος, αλλά και οι εκδότες των αποδείξεων λιανικής θα μπορούν να παρακολουθούν τις καταγεγραμμένες αποδείξεις στις μερίδες τους.
Το σύστημα θα αξιοποιεί υφιστάμενες διαδικτυακές υπηρεσίες (Web Services) του ΠΕ.Δ. ή και πρόσθετες που θα αναπτυχθούν για το σκοπό αυτό. Τα στοιχεία που θα τηρεί το πληροφοριακό σύστημα θα αξιοποιούνται από άλλα συστήματα της ΓΓΠΣ, όπως για παράδειγμα κατά την διαδικασία της εκκαθάρισης της δήλωσης εισοδήματος φυσικών προσώπων του οικείου οικονομικού έτους.
Η ακριβής λειτουργικότητα του συστήματος για την υποδοχή και διαχείριση ηλεκτρονικών στοιχείων αποδείξεων λιανικής θα προκύψει από μελέτη εφαρμογής που θα συντάξουν οι εταιρείες ALTEC INTEGRATION AE - QUALITY & RELIABILITY ΑΕ - OTS ΑΕ, εξειδικεύοντας τα ζητούμενα στην εκτελεστική σύμβαση που θα έχει προηγηθεί. Στην μελέτη εφαρμογής του έργου θα εξεταστεί και ο ακριβής τρόπος ενσωμάτωσης του μηχανισμού της Κάρτας Αποδείξεων στο νέο σύστημα.
Τέλος, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση οι εταιρείες θα λάβουν υπόψη το νομικό πλαίσιο που ισχύει καθορίζοντας τα ακριβή δεδομένα που θα υποβάλλονται, το χρόνο ενημέρωσης της ΓΓΠΣ, τους επιτρεπόμενους τρόπους και τους υποβολής, τον χρόνο ένταξης στη διαδικασία και άλλα σχετικά θέματα.»