«Όχι» σε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων στο 6ο Tax Forum στη Θεσσαλονίκη.
Την αναγκαία η γενική εφαρμογή, χωρίς το όριο τζίρου των 500 χιλ. ευρώ, του νέου συστήματος απόδοσης ΦΠΑ και την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και να σταματήσει η αιμορραγία της βορειοελλαδικής οικονομίας προς τις γειτονικές χώρες ζήτησε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Tax Forum o Ορέστης Αράπογλου.
Κατά την εισήγησή του σημείωσε ότι το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο αποτελεί αντικίνητρο για κάθε επιχειρηματία που θέλει να αναπτύξει την εταιρεία του, ζητώντας, πέρα από τη μείωση των συντελεστών, κι άλλα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως η φορολογική αναγνώριση των επισφαλειών και η γενική εφαρμογή, χωρίς το όριο τζίρου των 500 χιλ. ευρώ, του νέου συστήματος απόδοσης ΦΠΑ, για την πληρωμή του μόνο όταν υπάρχει εξόφληση του σχετικού τιμολογίου.
«Μήπως, οι επιχειρήσεις με τζίρο 600 χιλ. ευρώ ή 1 εκατ. ευρώ είναι μεγάλες, δεν είναι μικρές; Και, τελικά, ανεξαρτήτως ορίου, γιατί να εξαιρεθούν οι πραγματικά μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες συνήθως απασχολούν και περισσότερους εργαζόμενους;» διερωτήθηκε.
Μάλιστα, παρουσίασε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μία επιχείρησης η οποία, παρότι μέσα στην κρίση καταφέρνει από τις ζημιές να περάσει στον δρόμο της ανάκαμψης, εντούτοις δεν μπορεί να καρπωθεί τα θετικά αποτελέσματα που δείχνουν τα νούμερα του ισολογισμού της.
Oπως εξήγησε ο κ.Αράπογλου η συγκεκριμένη εταιρεία:
-Για να εισπράξει τις απαιτήσεις χρειάζεται να περάσουν πέντε-έξι μήνες
-Οι επισφάλειες φθάνουν στο 10% των απαιτήσεών της, όσα δηλαδή είναι περίπου τα κέρδη της
-Για τις πωλήσεις που κάνει πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες ΦΠΑ 23%
-Επειδή είναι κερδοφόρα, πρέπει να πληρώσει φόρο 26% και προκαταβολή φόρου 80%
-Παρότι εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της, πρακτικά δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση από τις τράπεζες
-Μάλιστα, ακριβώς επειδή είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, οι τράπεζες δεν δέχονται μία καλύτερη διευθέτηση του υφιστάμενου δανεισμού της.
«Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και στις εταιρείες που σηκώνουν κεφάλι, είναι στο cash flow, στη ρευστότητα δηλαδή που μπορεί να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη της άμεσης και δραστικής μείωσης του βάρους που σηκώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Για τις βορειοελλαδικές μάλιστα η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες με τους πολύ χαμηλούς συντελεστές. Κατανοητές οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους της, αλλά η κατάσταση στην αγορά έχει φθάσει στο "μη περαιτέρω"», είπε ο κ. Αράπογλου και πρόσθεσε:
«Οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθούν αμέσως, για τα φετινά εισοδήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που έχουν ξενιτευτεί. Αντί να αναλωνόμαστε σε νομοθεσίες για τα προνομιακά φορολογικά καθεστώτα, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του για να μπει ένα φρένο στην αιμορραγία του βορειοελλαδικού επιχειρείν προς τις γειτονικές χώρες. Οι επιχειρήσεις που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταθούν όρθιες, πρέπει να στηριχθούν εδώ και τώρα. Χρειάζονται αναπνοές για να επιβιώσουν, για να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους, να προσλάβουν νέους, για να αναπτυχθούν, για να είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς».
Πηγή:forologikanea.gr